ARTnotları Başlıyor!

Herkese merhabalar…

Yazarı olduğum tüm makalelerin kelime bulutu.

İlk akademik çalışmama başlamamdan bugüne dolu dolu tam 18 yıl oldu. Bu zaman içerisinde takım olarak çok emek harcadık, çok heyecanlar, hayal kırıklıkları, ve mutluluklar yaşadık. Akademik araştırmalar böyle işte; heyecan, azim ve sabır gerektiriyor. İşini sevmeyi, bol bol literatür okumayı, diğer uzmanlarla fikir alış-verişinde bulunmayı, sorulmamış soruları sormayı, takım çalışmasını ve en önemlisi de heyecandan uykusuz kalabilmeyi gerektiriyor. Bugüne kadar ne önemli konular araştırmadık ki çalışma arkadaşlarımla: ülkeler arası ekonomik büyüme farkları, kişiler arası gelir dengesizlikleri, beşeri sermaye eksikliğinin işgücüne etkileri, piyasalardaki şirketler arası rekabet, kamuya ait şirketlerin özelleştirilmesi, sanayi politikası düzenlemeleri, etkin vergi sistemleri, inovasyon ekonomisinin A-B-C’si, teknoloji piyasaları, üniversitelerin ekonomilerdeki rolü, üretim ağları gibi birçok konuda 50’nin üzerinde akademik makale yazdık ve dünyanın en prestijli dergilerinde yayınladık. Yandaki kelime bulutu makalelerimizin güzel bir özeti aslında.

Öğrencilerimden mezun olduklarında aldığım bir hediye.

Bu heyecanlı seyahat esnasında o kadar şanslıydım ki… Dünyanın en iyi üniversitelerinde ders verdim, en yetenekli doktora öğrencilerine danışmanlık yaptım ve onların güçlü birer araştırmacı olarak gelişmelerine şahitlik ettim, en yaratıcı araştırmacılarla defalarca makaleler yazdım ve yazıyorum. Bu anlattıklarımın mesleki doyumu kelimelere sığmaz. Bütün bu araştırma sonuçlarımızı da sadece akademik dergilerde değil, aynı zamanda akademi camiasının dışında da paylaşmayı çok önemsedim.

2020 tuhaf bir yıl oldu. Tüm dünya Ocak ayından beri hiç beklemedik bir Korona salgını ile karşı karşıya kaldı. Bu hiç tanımadığımız virüs nedeniyle hem sağlık açısından, hem de ekonomiler açısından büyük bir bilinmeze savrulduk. Bu virüs mücadelesinde elimizdeki en büyük silahımız bilim. Her gün elde ettiğimiz yeni verileri eşzamanlı olarak işleyerek, durumumuzu anlamak ve ona göre stratejiler belirlemek, yapılacak en önemli şey oldu. İşte bu noktada, yıllarını ekonomik araştırmaya vermiş bir grup olarak, verileri incelemeye başladık. Bu veriler ve sonuçlar o kadar önemli ve heyecan vericiydi ki, bir twitter hesabı açmaya karar verdim (@ProfUfukAkcigit) ve bulgularımızı oradan paylaşmaya başladım. Buradaki amacımız, hiçbir spekülasyona yol vermeden, bilgi kirliliğini azaltmak ve sadece verilerden bulduğumuz sonuçları insanlarla paylaşmaktı. Bu kadar teknik bir amaçla açtığım hesap sadece 2 hafta içerisinde 5000 takipçiye ulaşınca, bu yaptığımız çalışmaları 280 karakter ile anlatmaktansa, bu çalışmalardan daha geniş bahsedebileceğimiz bir web sitesi oluşturmaya karar verdim. İşte “artnotlari.com” bu şekilde doğdu.

Her ne kadar Korona virüsü bu girişimde bulunmamıza sebep olmuşsa da, genel olarak bu sitede, araştırma takımımın yaptığı tüm çalışmalardan özetler bulacaksınız. Amacımız Korona sorunu ortadan kalktıktan sonra da bu iletişimi devam ettirmek ve akademik araştırmalarımızın akademi dışına ulaşmasına bir platform sağlamaktır. Akçiğit Research Team (ART) olarak Türkiye, Amerika, Almanya ve Danimarka başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesi hakkında mikro-veri bazlı geniş kapsamlı araştırmalar yürütmekteyiz. Sonuçlarımız hazır oldukça, teknik detaylardan arındırarak bu platformda sizlerle de paylaşacağız.

Burada yayınlayacağımız araştırmaların genç arkadaşlar için ilham, genel okuyucular için yeni bir bilgi kaynağı, araştırmacılar için referans, ve politika yapıcılar için de değerlendirmelerinde ışık kaynağı olmasını umuyorum.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit

İlk öğrencilerim, akademik olarak ilk göz ağrılarım… Şimdi hepsi birer yıldız araştırmacı.

Chicago Üniversitesi’ndeki canavar öğrencilerim…

Almanya’daki Max Planck-Humboldt projesi araştırma takımım.

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit

Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünde öğretim üyesidir ve ‘‘Arnold C. Harberger’’ kürsüsüne sahiptir.

Akademik: ufukakcigit.com | Blog: artnotlari.com

Twitter: @ProfUfukAkcigit | Biyografi: Buraya tıklayınız

Previous
Previous

İstanbul Bursa’yı Ne Kadar Daraltır?

Next
Next

COVID19’da Para Politikası Müdahaleleri