Türkiye’deki Firma Dinamizmi
Türkiye’deki rekabet ortamı ve firma dinamizmi nasıl? Dinamizmi arttırmak için ne tarz politikalar uygulanmalı? Bu soruları cevaplamak için TCMB Yapısal Araştırmalar Müdürlüğü’nden Yusuf Emre Akgündğz, Seyit Mümin Cilasun, Elif Özcan-Tok ve Fatih Yılmaz ile birlikte detaylı mikro veriler kullanarak Türk imalat sektörünü, oradaki rekabet ve ekonomik dinamizmini inceledik. Daha açık bir ifadeyle, şirket bilançoları, kredi kayıtları ve sosyal güvenlik kayıtlarının mikro düzeyde idari verileri kullanarak, firma piyasa giriş ve piyasadan çıkışları, kârlılıkları, işçi yeniden tahsisi, işgücü payı, işgücü verimliliği ve kredi dağıtımları gibi göstergelere odaklandık.
Sonuçlarımız, Türkiye imalat sektöründeki ekonomik dinamizmin 2012’ye kadar istikrarlı seyrettiğini ve hatta göreli olarak bir miktar gelişme gösterdiğini ancak takip eden dönemde azaldığını ortaya koymaktadır. 2012 sonrasında pazar yoğunlaşması ve çıkış oranları artmış, yeni iş yaratma, emek payı ve genç işletmelerin ekonomik faaliyetlerdeki payları ise azalmıştır.
Yaptığımız çalışmada ayrıca, içsel pazar rekabetine dayalı bir teorik model kullanılarak, Ar-Ge yatırım maliyetine gelen olumsuz bir şokun, bahsedilen bu ampirik bulguları açıklayabileceğini gösterdik. 2012 sonrası, özellikle sektör liderlerinin hemen ardından gelen yakın takipçi firmaların finansman maliyetlerindeki artışın, bulgularımız açıklayan potansiyel bir mekanizma olabileceğini değerlendirdik. Son olarak, yakın takipçilere destek sağlamanın (örneğin, Ar-Ge sübvansiyonu) finansman maliyetlerinde gerçekleşen olumsuz şokun etkilerini azaltacağını ve dolayısıyla rekabeti ve hızlı büyümeyi destekleyebileceğini gösteren bir politika analizi sunduk.
Makalenin tamamının ingilizce versiyonuna bu linkten ulaşabilirsiniz: [buraya tıklayınız]